Wat te doen tegen de warmte in huis

De zomers in Nederland lijken per jaar warmer te worden. Ook dit jaar hadden we dagen met extreme temperaturen, ver boven de 30 graden. Waar de één blij wordt van het warme weer, weet de ander niet waar hij of zij het zoeken moet. Een steeds groter irritatiepunt is de warmte in huis. Hoe houd je je huis koel op dagen waarbij de hitte records sneuvelen? Van een airco tot zelfgeknutselde ideeën. Wij geven je enkele tips.

De airco

De meest populaire oplossing is de airco. Toch is een airco niet voor iedereen betaalbaar en is het een energievreter. Echter zorgt een airco er wel voor dat het koel is in jouw huis. Het is aan jou om deze afweging te maken. Ramen en deuren gesloten houden Deze tip zal je overal lezen, maar is o zo belangrijk. Houdt warmte buiten de deur (en raam). Het is op warme dagen aan te raden om je huis potdicht te houden en in de late avonduren alles tegen elkaar open te zetten. Sluit gordijnen en/of zonneschermen. Zorg voor bescherming aan de buitenkant door bijvoorbeeld een parasol strategisch voor de ramen te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat de zon de woning niet kan verwarmen.

Het isoleren van je huis

Isoleren hoor ik je denken? Ja, isoleren helpt niet alleen met het behouden van de warmte; het houdt ook de warmte buiten. Zorg voor een goed geïsoleerd dak, muren en ramen. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat beide seizoenen een stuk prettiger aanvoelen in huis.

Beplanting

Heb je een plat dak? Dan weet je hoe warm het in huis kan zijn op tropische daken. Door het platte dak te voorzien van beplanting is het mogelijk de temperatuur in huis al te laten dalen met 2-4 graden. Ook kan je door middel van een (grote) boom in de voortuin zorgen dat de zon niet in de woonkamer schijnt. Ook dit zal je op termijn gaan merken in de temperatuur.

De zelfgeknutselde ideeën

Je kan het natuurlijk net zo gek maken als jezelf wil. Van gekoelde sokken tot lakens uit de vriezer. Maar ook bevroren flessen voor de ventilator kan iets schelen. Is het een aantal dagen achter elkaar erg warm? Probeer dan eens een van deze ideeën uit. Wellicht werkt het voor jou en heb je geen dure airco nodig.