Wat is een responsive website en waarom is het zo belangrijk?

Als je vandaag de dag een website laat maken, dan krijg je in de meeste gevallen een responsive website. Dit zijn websites die goed zichtbaar zijn op alle apparaten en die je met je mobiele telefoon net zo gemakkelijk bekijkt als met je tablet, laptop of pc. De versie die je ziet wordt aangepast aan het apparaat dat je gebruikt en de grootte van je scherm. Daarom ziet een responsive website er anders uit op een mobiel, dan op een computerscherm. Alleen als je een erg oude website hebt, is er een kans dat deze nog niet responsive is. Maar waarom is dit zo belangrijk en wat is de toekomst?

Een responsive website voor je gebruikers

Je bent zelf waarschijnlijk wel eens met je mobiele telefoon op een website beland geraakt die niet responsive was. De kans is groot dat je daar even naar keek, de kleine knopjes en lettertjes zag en deze net zo snel weer verliet. Als je al je gebruikers tevreden wilt stellen, dan heb je een responsive website nodig. Kijk in Google Analytics maar eens naar de hoeveelheid mobiele gebruikers die je hebt, dat zijn er vast een heleboel. Meer dan de helft van de zoekopdrachten worden met de mobiele telefoon uitgevoerd en daar zit een snel stijgende trend in. Je zorgt dus goed voor je gebruikers door een responsive website aan te bieden. Daarbij verlies je het grootste gedeelte van je mobiele gebruikers als je website niet responsive is.

Zoekmachine optimalisatie en responsive websites

Een andere reden waarom dit een belangrijk punt is om op te letten is omdat websites die responsive zijn hoger worden geplaatst in de zoekmachine resultaten. Google en andere zoekmachines willen hun gebruikers zo goed mogelijk helpen en aangezien meer dan de helft daarvan een mobiele telefoon in de hand heeft, willen ze daarop inspelen. Ze zullen een responsive website dus altijd voorrang geven en je plek in de zoekmachine resultaten verbetert als je daar aandacht aan besteedt. Websites die nu gemaakt worden zijn altijd responsive, maar is jouw website ouder, dan kan dat de reden zijn waarom je maar niet op de eerste pagina van de zoekmachine resultaten terecht komt.

De toekomst: mobile first

Een responsive website is dus momenteel de norm, maar wil je je concurrenten een stapje voor zijn, dan kies je voor een mobile first website. De pagina’s zijn ingericht met de mobiele gebruiker in het achterhoofd en het eerste ontwerp is dan ook gemaakt voor de mobiele apparaten. Aan de hand daarvan worden de andere versies dan toegevoegd. Daarin verschillen mobile first websites van responsive websites, omdat bij deze laatste groep de pc versie eerst ontworpen wordt. Ook voor SEO is mobile first belangrijk, omdat zoekmachines deze voorrang zullen gaan geven. Als de trend zich voortzet, zullen in de toekomst verreweg de meeste internet gebruikers hun mobiele apparaten in de hand hebben. Kies voor mobile first en je website is direct toekomstbestendig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *