Omschakeling naar thuiswerken

Thuiswerken. Tegenwoordig zijn de meesten van ons er wel mee bekend. Voordat het coronavirus ook Nederland bereikte, had ik wel de mogelijkheid om thuis te werken als dat beter uitkwam, maar ik maakte er geen gebruik van. Ik vind het namelijk prettig mijn professionele leven en privéleven gescheiden te houden. Dat als ik de deur van kantoor achter me dichttrek, ik mijn werkleven daar kan laten en vanaf dat moment mijn eigen tijd begint. Die duidelijke scheidslijn werkt voor mij goed. Zo merkte ik dat toen er een groepsapp van ons team in het leven werd geroepen, mij dat toch wel stoorde. Natuurlijk wil ik op de hoogte blijven en sturen mijn collega’s gelukkig ook niet allerlei borrelpraatberichtjes tussen de zakelijke mededelingen door, maar je krijgt die berichten ook op je vrije dagen. Je kan ze negeren, maar dat lukt me niet. Ik heb het geprobeerd, maar hoe langer ik ze op zo’n vrije dag negeer, hoe nadrukkelijker de wetenschap in mijn hoofd blijft hangen dat ik berichten heb van mijn werk die ik nog moet lezen. Daarom lees ik ze altijd toch maar. Dan heb ik wel een onderbreking gehad van mijn eigen tijd, maar daarna is het ook weer uit mijn hoofd. Dat was voor mij de bevestiging dat ik goed vaar bij fysieke grenzen. Als ik op kantoor ben, ben ik ook helemaal gericht op mijn werk en zodra ik de deur van mijn huis achter me dichttrek, ben ik ook echt thuis. Maar ja, door het coronavirus moest die voor mij goed werkende scheiding toch echt doorbroken worden.

Je normale werkdag nabootsen

De beste oplossing die ik kon bedenken, was om thuis een echt kantoortje voor mezelf in te richten, zodat ik alsnog die fysieke scheiding hoog kon houden door middel van een deur in en uit gaan. In mijn kantoortje ben ik werkende Sonja en in de rest van mijn huis privé Sonja. Dat kan ik iedereen aanraden. Ook mijn werkroutine houd ik in tact. Ik sta om dezelfde tijd op als ik altijd deed, douche en trek de kleding aan die ik gewoonlijk ook op mijn werk draag. Een voordeel van geen reistijd meer hebben, is dat je daardoor ook eerder klaar bent met je werk. Door me aan mijn normale werktijden te houden, behoed ik mezelf er dus ook voor dat mijn werk- en privéleven ook op die manier door elkaar gaan lopen. Hoe meer je je normale werkdag thuis nabootst in alle mogelijke facetten, hoe minder je geneigd zal zijn om ook ’s avonds nog de laptop open te klappen. Door zo min mogelijk afleiding tijdens werkuren toe te laten, ben je erg productief. Aan het eind van de dag ben je dan ook wel klaar met werken, want je hebt een voldaan gevoel. Je mag van jezelf je vrije avond in gaan, want je hebt een goede werkdag gehad.

Concrete wijzigingen

Mijn kantoortje heb ik ook zo veel mogelijk op dezelfde manier ingericht als hoe mijn werkplek op kantoor eruitziet. Zo werk ik normaal gesproken met twee beeldschermen. Thuis had ik dat niet. Ik gebruikte alleen een laptop van mijn werk. Dat werkte op zich prima, maar ik merkte toch dat ik minder efficiënt werkte dan normaal. Daarom heb ik de monitor van mijn eigen computer naast mijn laptop gezet en heb ik een displayport besteld, zodat ik ze met elkaar kon verbinden. Super handig, want zo kan ik weer gewoon werken zoals ik dat altijd gewend was. Een voordeel van het werken met twee schermen, is dat je minder informatie hoeft te onthouden en daardoor minder snel moe wordt. Je hoeft niet steeds te schakelen tussen twee tabbladen op hetzelfde scherm, maar kan die met twee schermen gewoon naast elkaar houden. Je maakt daardoor ook minder snel fouten. Ik hoop dat deze tips jou ook zullen helpen met het effectief thuiswerken!