Digitaal gezond

De digitalisering gaat sneller dan ooit tevoren. Door de Corona Crisis en het verplichte thuiswerken is het gebruik van digitale middelen gestegen. Vergaderingen gaan nu vaker via videobellen dan ooit tevoren. Deze ontwikkeling is over het algemeen positief. Echter komt het ook voor dat in deze periode ook te veel gebruik wordt gemaakt door digitale middelen. Zo is het wanneer je thuis zit makkelijk om te vallen voor een Social Media Verslaving of een gameverslaving. Dit kan er zomaar insluipen als je gebruikelijke sociale contacten afnemen is de corona periode.

Videobellen met Oma

Voor iedereen in Nederland is de Corona Crisis iets totaal nieuws. Nog nooit eerder zijn we allemaal verplicht geweest afstand van elkaar te houden. Ook voor mijn Oma van negentig jaar is dit een rare periode geweest. Opeens kreeg ze geen bezoek meer en ook de thuiszorg veranderde. Dit zorgde voor veel verwarring en zorgen bij mijn Oma. Dit motiveerde mij om haar te helpen. Ik pakte mijn oude smartphone en stuurde deze via de post naar Oma met daarbij een geprinte uitleg hoe ze via Whatsapp kan videobellen. De rest van de familie zei dat het Oma nooit zou lukken om überhaupt de smartphone aan te krijgen. Maar toch had ik hoop dat het ergens toe zou leiden. Nog geen twee dagen later keek ik op mijn telefoon en zag ik een video-oproep staan van mijn Oma. Wat bleek, ze had de jongere buurman ingeschakeld en die had binnen no-time de telefoon werkende voor haar. Dit is een voorbeeld van de mooie dingen die digitalisering met zich meebrengt. Toch zijn er ook negatieve kanten aan.

Social media verslaving

Voor de generatie die opgegroeid is een een digitaal tijdperk is het gebruik van Social Media vanzelfsprekend. Echter kent het ook zijn negatieve kanten. Het is bewezen dat Social Media namelijk verslavend kan werken. Het constant nieuwe input krijgen in je brein kan ervoor zorgen dat je verlangen ernaar blijft of zelf toeneemt. Als ouder maar ook voor jezelf is het dus essentieel om goed rekening te houden met de uren die je online maakt. Het verhelpen van een verslaving begint met het door hebben dat je verslaaft bent. Probeer is een weekend zonder telefoon te leven en kijk hoe dat gaat. Als je laagdrempelig op zoek bent naar hulp bij een Social Media Verslaving dan is Online Therapie zeer waardevol. Bij online therapie spreek je met een professionele verslavingszorg deskundige.