De printerkop van je printer reinigen

Een printer is een heel handig apparaat. Toch kan het ook wel eens voor frustratie zorgen. Iedereen kent het wel, zo uit het niets krijg je een vage afdruk met allemaal strepen. Of er missen ineens een aantal letters.

Je controleert natuurlijk eerst de inktcartridges maar die blijken nog lang niet leeg te zijn. Mocht je dan niet weten wat je verder nog eens zou kunnen doen om je printerkop schoon te maken is om deze eens te reinigen.

Waarom moet je de printkop reinigen?

Welk soort inktcartridge je ook gebruikt, of je nou Canon inktpatronen, Epson inktpatronen of Brother inktpatronen hebt of je gebruikt HP cartridges. Het zijn allemaal kleine tankjes die vol met inkt zitten. De printerkop zorgt ervoor dat de inkt op het papier terecht komt.

Het is dus een onmisbaar onderdeel van je printer. Zitten er in de kanaaltjes van de printerkop opgedroogde inktresten dan is deze dus niet meer schoon. Hierdoor komt er dan niet genoeg inkt meer terecht op het papier.

Hierdoor krijg je missende kleuren, slordige teksten of er missen kleuren. Daarom is het heel erg belangrijk om de printerkop regelmatig goed te reinigen.

Print eerst een testpagina ter controle

Om te achterhalen waar het probleem precies zit als je afdrukken niet goed genoeg meer zijn kan je het beste eerst even een testpagina uitprinten. Dit is een speciale functie op je printer. Hiermee kan je zien welke kleuren er niet meer goed geprint worden en of er lijnen onderbroken zijn.

Je kan een testpagina printen vanuit printerapp, de printersoftware of vanaf het display van je printer. Meestal vind je deze optie in het menu Onderhoud. Deze naam kan per printertype verschillen.

Zodra je begint met de testpagina uitprinten zal er waarschijnlijk niet goed uitzien. Je kan deze pagina nu even opzij leggen. Zo kan je hem na het reinigen van de printerkop gebruiken om te vergelijken.

Printkop reinigen via het reinigingsprogramma

Bijna elke printer is voorzien van een speciaal reinigingsprogramma. Je activeert dit op precies dezelfde manier als waarop je de testpagina hebt geprint. Tijdens het reinigingsproces spuit de printer de spuitkanaaltjes door met inkt. Hierdoor gaat er wel wat inkt verloren maar je krijgt er betere afdrukken door.

printer

Print na het reinigen nog een testpagina

Als je printer klaar is met reinigen kan je weer een testpagina printen. Dit zal er waarschijnlijk een stuk beter uitzien. Is het resultaat wel verbeterd maar nog niet wat het zou moeten zijn dan kan je het reinigingsprogramma nog een keer uitvoeren.

Het gebeurt soms namelijk dat het vuil zo hardnekkig is dat de printer het niet in een keer kan verwijderen. Er zijn ook bepaalde printermerken waarbij je voor een speciale dieptereiniging kan kiezen.

Handmatig reinigen

Bij bepaalde printers van het merk Epson, Brother, Canon en ook bij sommige HP cartridges zitten de printkoppen op de cartridges. Deze kan je met printkop uit de printer halen en ze met de hand reinigen. Dit kan pas gedaan worden nadat je eerst het reinigingsprogramma hebt uitgevoerd.

Voordelige huismerkinktcartridges koop je bij Inktentonervoordeel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *